Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na placki z tuńczyka, które są tanie, smaczne i zdrowe. Do tego mam dla Was mega szybką surówkę z marchewki i smażone banany i jabłka.
Obiadowy talerz rozmaitości można przygotować bardzo szybko i jeśli lubicie bogactwo smaków, to zapraszam do wypróbowania tych prostych i szybkich przepisów.
PLACKI Z TUŃCZYKA:
- puszka tuńczyka (wszystko jedno jakiego, z każdego wyjdzie ok:))
- olej do smażenia
-olej sezamowy (można pominąć, jeśli nie mamy)
-pieprz
-mąka
-2 jajka
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
Tuńczyka odcedzamy i rozgniatamy w miseczce, dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, dwa jajka, posiekaną cebulkę i przetarty ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i dosypujemy mąki tyle, aby nasza mieszanka nabrała lepkiej konsystencji. Doprawiamy odrobiną pieprzu i możemy, ale nie musimy dodać trochę łagodnej, czerwonej papryki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem do smażenia nakładamy łyżką stołową placuszkowe porcje. Wyjdzie nam około 6 placuszków, a więc jest to porcja jednoosobowa.
Smażymy nasze placuszki na złoty kolor i wykładamy na talerz.
SURÓWKA Z MARCHEWKI:
-marchewka
-cytryna
-cukier
W między czasie ścieramy na grubych oczkach tarki marchewkę. Opruszamy cukrem i dolewamy soku z cytryny.
Naszą surówkę możemy przyozdobić małymi pomidorkami:)
Teraz już powinniśmy mieć wolną patelnię, a więc na ten sam olej możemy śmiało wrzucać pociętego w plasterki banana.
Smażymy go do miękkości, a w między czasie np. zmywamy, żeby się nam nie nudziło i obieramy jabłko.
Jabłko kroimy na cząstki, wykrawamy gniazda i kroimy w plasterki.
Następnie na patelnię wrzucamy łyżkę masła rozgrzewamy i dodajemy nasze jabłko. Smażymy je do uzyskania miękkości. Jabłko opruszyć możemy cukrem i cynamonem, ale samo też jest dobre.
Jak ja to jem? Placuszki z tuńczyka przegryzam bananem, sporadycznie porywając pomidorki. Następnie zabieram się za surówkę, a na deser wcinam jabłko:) Po tej uczcie jestem pełna:D
Może to moje zestawienie jest trochę dziwne, ale pamiętacie makaron z sosem z kiwi? Niektórzy z Was wypróbowali ten przepis i zgodnie stwierdzili, że to pychotka:) Zachęcam więc i do tego dania i życzę Wam miłych eksperymentów kulinarnych:)
PEACE
PS. W tym obiadku nie ma soli, a więc jest dodatkowo zdrowy i nadaje się dla osób na diecie bez soli. Ja staram się soli unikać, kiedy gotuję, ponieważ i tak dostaję jej sporo w gotowych daniach:)
Sól w dużych ilościach, jak by nie było, zdrowa nie jest, a więc skoro coś smakuje nieźle bez soli, to jej nie dodaję:)
OdpowiedzUsuńjuż mi ślinka cieknie. Wydaje się smaczne i mam ochotę zrobić. Pozdrawiam
Taki szybki, ale urozmaicony obiadek:) Zachęcam do wypróbowania:))
UsuńPozdrowienia!:)
Zaciekawiły mnie te placki, bo z tuńczyka jeszcze nie jadłam. W ogóle masz na tym talerzu ciekawe połączenia smakowe :))
OdpowiedzUsuńSmaczne są takie placki i jak odciśniesz tuńczyka trochę mocniej, to nie będzie takiego ostrego smaku tuńczykowego:) Hihi, no ja tak lubię mieszać smaki:)
UsuńBuziaki!:)
uwielbiam jeść:P może kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię jeść i eksperymentuję sobie czasem:)
UsuńBuziole:)
Jeszcze takich placków nie jadłam, aż dziwne bo tuńczyka uwielbiam. Połączenie z bananem też mega ciekawe, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa też dopiero od nie dawna te placki uskuteczniam i właśnie też bardzo lubię tuńczyka:D Z założenia miałam jeść banana na deser po plackach, ale okazało się, że razem jest przepyszne:)
UsuńBuziaki:)
Aż zazdroszczę takiej odwagi w łączeniu smaków! :-) Przepis na placki wydaje się fajny, ale ja już go nie wypróbuję - od kilku lat jestem wege :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMój luby dziwnie nieraz patrzy, na to moje łączenie smaków, bo ja lubię właśnie na przykład słone ze słodkim:D ...to może makaron z sosem kiwi?:)
UsuńPozdrowienia!:)
Placki z tuńczyka koniecznie muszę zrobić :) Zaciekawiły mnie też banany i jabłka w smażonej postaci...na pewno dodam cynamon, bo go uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNo, wypróbuj sobie te placki, bo są szybkie i smaczniutkie. Banan ładnie uzupełnia smak:) Ja też lubię cynamon..mniamm...narobiłaś mi smaku na cynamon właśnie:D
UsuńBuziaki!:)
Miałam jeszcze wcześniej dopisać, że fajnie, że to danie bez soli. Też staram się ją ograniczać. Zamiast tego do potraw dodaję masę przypraw. Ostatnio króluje oregano :)
UsuńMuszę koniecznie spróbować bo placki zapowiadają się bardzo apetycznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę szczerze polecam:)
UsuńPozdrowienia!:)
Ciekawy pomysł , ogólnie lubię ryby więc na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńSuper, że Ci się podoba taki obiadek i oczywiście zachęcam do przygotowania tych plkacuszków:)
UsuńPozdrowienia!:)
Ciekawe , ciekawe, aż mi ślinka pociekła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) To był eksperyment i okazało się, że wyszło fajnie. Od czasu do czasu się rozpieszczam takim daniem:)
UsuńBuziaki!:)
mmm jak to smakowicie wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie ;)
Dziękuję i też Cię pozdrawiam:))
Usuńmmmmm placuszki z tuńczykiem to musi być pyszne :D zapiszę sobie
OdpowiedzUsuńZapisz i jak zrobisz, to daj znać, czy Ci smakowały. Bardzo bym chciała, żeby się okazały w Twój smak:)
UsuńBuziaki!:)
Ooo tuńczyka wręcz uwielbiam, więc i placki pewnie mi posmakują :D a w dodatku w biedronce tuńczyk w promocji :D
OdpowiedzUsuńJa też jestem fanką tuńczyka:) Będzie mi bardzo miło, jeśli wypróbujesz przepis:) Jak złowisz rybki w biedronce i zrobisz te placuszki, to powiedz, czy Ci przypadły do gustu:)
UsuńBuziaki!:))
Wygląda apetycznie, też lubię smakowe eksperymenty:)
OdpowiedzUsuńI naprawdę szybko zniknęły z talerza:D Nieraz memu lubemu włos jeży się na głowie, jak widzi moje zestawienia smakowe:))
UsuńUściski:)
smakowite placuszki , a że uwilebiam tuńczyka na pewno zrobie ;))
OdpowiedzUsuńPolecam i serdecznie Cię pozdrawiam!:))
Usuń