czwartek, 1 września 2016

Pyszny gulasz:) - przepis na gulasz

Witajcie Kochani, Dziś wybierzemy się do krainy cudownie aromatycznego, niebiańsko smacznego, pikantnego i jedynego w swoim rodzaju gulaszu:)) Gulasz ten naprawdę jest jedyny w swoim rodzaju, bo przepis wymyśliłam sama. Inspiracją był gulasz węgierski.

Mam nadzieję, że  ów Pyszny gulasz przypadnie Wam do gustu i że zagości na Waszych talerzach:)

PRZEPIS:
-mięso wołowe np. karkówka wołowa, ale ja mam akurat beefsteak (jeśli mamy mięso z kością, to można do gotowania dodać również kość)
-cebula
-czosnek
-czerwona i zielona świeża papryka
-ziemniaki
-słodka papryka w proszku
-sól, pieprz
-pieprz cayenne lub ostra papryka
-przecier pomidorowy
-świeży pomidor (opcjonalnie, ale dodaje smaku)
-troszkę kminku (ziarna utarte w moździerzu)
-ziele angielskie (allspice)
-tłuszcz do smażenia (smalec, ale może być również olej roślinny)
-woda


Mięso kroję w kostkę i obsmażam na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż zrobi się złote.

Wyciągam mięso i na tym samym tłuszczu (ważne, żeby na tym samym, bo szkoda marnować smak z patelni) smażę pokrojoną w małą kostkę cebulę, paprykę (ale nie całą, bo część pokroję w większą kostkę i dodam pod koniec dla ozdoby) i pomidora (jeśli go dodaję). Pomidora nie obieram ze skórki, ale kroję w naprawdę drobniutką kosteczkę. Wtedy skórka po prostu się rozgotuje i da dodatkowy smak i witaminy naszej potrawie)


Kiedy powyższe warzywa są leciutko podsmażone dodaję mięso z powrotem i zalewam wszystko wodą, tak aby przykryła składniki. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinkę soli, pieprz, pieprz cayenne, kminek, ziele angielskie (czyli wszystko, czym chcę doprawić mój gulasz)

Całość pozostawiam pod przykryciem na dość niewielkim ogniu aż do momentu, kiedy mięso będzie już przyjemnie miękkie i nadające się do jedzenia.

Teraz obieram i kroję w dość drobną kostkę ziemniaki. Wrzucam je do garnka. Część papryki, którą sobie zostawiłam do ozdoby, kroję w grubszą kostkę i dodaję w tym samym czasie co ziemniaki. Dorzucam koncentrat pomidorowy. Czekam, aż ziemniaki się ugotują i gotowe:))

Jeśli gulasz wymaga zagęszczenia, dodaję odrobinę mąki.

UWAGA: Cały czas pamiętam o tym, aby składniki gulaszu były przykryte. Jeśli wody brakuje, dolewam.

Gulasz z plackami ziemniaczanymi smakuje świetnie. Jeśli tak go podaję, to staram się, żeby jego konsystencja nie była strasznie rzadka. Jeśli jednak macie ochotę jeść go z miseczki, to bez problemu może konsystencją przypominać raczej zupę gulaszową, choć ja osobiści wolę taki gęściejszy.

Lubicie gulasz? Robicie? Sprawdzicie ten przepis?

Życzę Wam miłego dnia i ślę uściski!:))

PEACE

29 komentarzy:

  1. U mnie odpada, bo jadam jak najmniej mięsa, ale placki ziemniaczane uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja raczej też nie jadam mięsa, ale czasem się skuszę:) Och placki to są w moim menu często:))
      Buziaki!:))

      Usuń
    2. U mnie niestety niezbyt często, ręczne ucieranie kartofli nie dla mnie :P

      P.S. Nie wiem czy mi się drugi komentarz nie dodał, wysłałam całą konwersację mailową ;)

      Usuń
    3. Ha, a ja ucieram na tych grubszych oczkach, to może być, ale też nie przepadam:) Niektórzy przez sokowirówkę przepuszczają i później wiórki mieszają z sokiem i gotowe:))

      Nie dodał się, opublikowałam wszystkie. Idę zobaczyć maila:)

      Buziaki!:))

      Usuń
  2. Это блюдо выглядит очень аппетитно!!! Прекрасный рецепт!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. спасибо:) It is really tasty with all the spices and tender meat and peppers do a lot too.
      Have a great day!:)) Hugs!:))

      Usuń
  3. Ja też uwielbiam gulasz i robię podobnie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Ja nie lubię tylko, kiedy gulasz smakuje wybitnie mięsem i dlatego ten ma dużo przypraw i paprykę:)
      Buziaki!:))

      Usuń
  4. Przeważnie jadam/ jadałam kurczaka z warzywami. Teraz mam przestój mięsny, zobaczymy jak długo, ale kolory ten sos ma wyśmienite. Widać, że jest smaczny. Zmykam do kuchni robić placuszki cukiniowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wiesz co, ja jeszcze z kurczaka nie jadłam chyba nigdy, a przynajmniej całkiem nie pamiętam. Och tak, jest naprawdę smaczny i przez te wszystkie przyprawy nie jest wybitnie mięsny w smaku:) Mniam, mniam, u mnie ostatnio były krążki cukiniowe w bułce tartej:)...ale Ty to masz cukinię z własnej uprawy, a więc podwójna satysfakcja:)
      Buziaki!:))

      Usuń
    2. I cukinię mam i patisony, dziś zapiekałam w nich ryż z pieczarkami. Ale jak zaczne jeść mięsko na pewno Twój sos wypróbuję.

      Usuń
  5. Dziękuję za przepis:) Brzmi bardzo zachęcająco:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i polecam, bo naprawdę jest smaczny i można dać mniej lub więcej ostrej papryki/pieprzu cayenne i tak sterować ostrością:)
      Uściski!:))

      Usuń
  6. Ależ mi smaka zrobiłaś :)
    Chociaż pikantnych potraw nie jadam.
    Ale jakby go zrobić tak troszkę delikatniej ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) Można dać mini odrobinkę pieprzu cayenne i wtedy właśnie będzie delikatniej. Mój też nie jest szaleńczo ostry, bo tak jak Ty, nie jem bardzo ostrych potraw:)
      Buziaki!:))

      Usuń
  7. Twoja potrawa wygląda pięknie, aż ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo byś się pożywiła. Mieliśmy na dwa dni:D
      Buziaki!:))

      Usuń
  8. Już czuję jego smak na podniebieniu!!!
    Zabieram przepis, dziękuję, będę często robić taki gulasz, i to prawdopodobnie będzie moja ulubiona potrawa:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Częstuj się śmiało przepisem i wypróbuj. Fajne w tym gulaszu jest to, że dzięki takiemu połączeniu przypraw, nie smakuje bardzo mięsem, a jednak mięsko jest i to delikatne i rozpływające się w ustach:)) Jak zrobisz kiedyś, to daj znać, czy Ci smakował.
      Buziaki!:))

      Usuń
  9. Looks yummy! I love to cook vegetable meals more)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you:)) I usually go for vegetable meals too but this goulash thanks to all the spices doesn't taste extremely meaty:)
      Hugs!:))

      Usuń
  10. Bardzo ciekawy przepis, choć ja raczej rzadko jem mięso. Przez kilka lat w ogóle go nie jadłam. Obecnie jem raz na kilka miesięcy - jeśli już z jakichś powodów muszę, czy potrzebuję. Dzieje się tak nie tyle z osobistych powodów wybitnie ideologicznych (choć fakt, że szkoda mi zjadać zwierzątka), ale przede wszystkim dlatego, że jakoś nie przepadam za mięsem. Powiem jednak, że przepis mnie zainteresował i jeśli pozwolisz "zapodam" go rodzinnym mięskolubom :-) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Wiesz co, ja też rzadko jem mięso, ale czasem coś mięsnego ugotuję też głównie ze względu na lubego, bo sama to głównie jem warzywa i owoce. No właśnie, mięso i mnie po prostu nie smakuje jakoś wybitnie samo w sobie. W gulaszu to tu jest dobrze przyprawione i nie takie strasznie mięsne w smaku i oczywiście częstuj się przepisem:) Bardzo się cieszę, że Ci się przyda i daj znać, jak zrobisz, czy smakowało.
      Buziaki:))

      Usuń
  11. Uwielbiam gulasz ale mi smaka narobiłaś
    ja dzisiaj mam łososia za to :D kocham gulasz z kaszą ;)
    pozdróweczki zasylam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, a wiesz co, ja jadłam łososia z makaronem przedwczoraj:)
      Buziaki!:))

      Usuń
  12. Przez Ciebie muszę iść teraz do kuchni coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń