Co Ty wiesz o Camembert? Zapytać mógłby Polaka Francuz z miną Bogusława Lindy i ogólną pogardą dla polskiego pojęcia w tej kwestii. Nic dziwnego, w końcu Camembert to ser Francuski i prawdziwy Camembert produkowany jest właśnie we Francji w Camembert. Polak ma zupełnie inne pojęcie i wizerunek tego sera.
Wypaczył nas choćby Valbon, który Camambert produkuje w kształcie owalnym i chwali jego sprężystość.
Tu na zdjęciach mamy prawdziwy Camambert. Daleko mu jest do sprężystego Camambert'a z reklamy i z polskich sklepów, wierzcie mi. Ser ten ma maślaną wręcz konsystencję i po nakrojeniu skórki niemalże wypływa. Raz naciśnięty Camembert za żadne skarby nie powróci do swojej pierwotnej postaci.
Oto camembert'owy kawałek na moim talerzu. Jak widać jest on totalnie powyginany i aż się prosi na chlebek:)
Tutaj Camembert na chlebku z masełkiem.
Oczywiście w 'towarzystwie' nie robimy takiej kanapki a jedynie rwiemy chlebek na kawałki i tak jemy z serkiem. Pamiętacie, jak pisałam o tym przy okazji francuskiej kolacji i kanapek?
Na północy Francji do sera podawane jest masło.
Diametralnie różni się smak Camembert'a francuskiego i tego z polskiego sklepu. Francuski ser tego rodzaju ma o wiele bardziej wyrazisty smak. Warto jest również wspomnieć o zapachu. Camembert francuski naprawdę ma zapaszek. Oczywiście zapachowo przy Maroilles Camembert to miękki zawodnik, ale i tak go czuć, że hej:)
PEACE
Dam poczytać mężusiowi jak mnie zdenerwuje :))
OdpowiedzUsuńOn ma fioła na punkcie serów - za tę Twoją kanapeczkę dałby się pokroić ...
Zrobisz mu smaka?:))
UsuńJa też kocham sery:)) Wysyłam Ci serowe buziaki bo właśnie ukończyłam wcinać pizzę cztery sery:))
Cudowny... Mam Almę u siebie i przy najbliższej okazji polecę do niej i kupię sobie ten prawdziwy camembert :) Dziękuję Ci za te lekcje "francuszczyzny", są wspaniałe :))
OdpowiedzUsuńNaprawdę Ci polecam ten właśnie prawdziwy:) Hihi, cała przyjemność po mojej stronie:)
UsuńBuziaki!:)