środa, 14 listopada 2018

Naleśniki z mąki gryczanej -mieszanka kulturowa:)

Witajcie Kochani, dziś mam dla Was przepis na naleśniki z mąki gryczanej.

Taką mąkę wykorzystuje się we Francji do 'specjalnych naleśników' o nazwie crêpe [krep]. Ja lubię z niej robić naleśniki po mojemu, więc mieszam sobie dwie kultury w garnku: jajko, woda, mąka gryczana, szczypta soli, szczypta cukru. Ciasto ma konsystencję naleśnikową, czyli jest rzadkie.
Łychą rozlewam ciasto na rozgrzanej patelni i smażę jak normalne naleśniki. Po multikulturowym zabiegu danie wygląda tak:



Takie naleśniki smakują dobrze na słodko, ale też można rzucić na nie żółty ser, mięso, warzywa itp.Wypróbujecie mąkę gryczaną do naleśników? A może już takie naleśniki robicie?

Buziaki!
PEACE

14 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie. Nigdy nie robiłam takich naleśników. Jeżeli już to bliny z maki gryczanej- mleko, drożdże, jajka mąka gryczana, jajo; małe o wykwintnym smaku placuszki.Mąka gryczana ma wyjątkowy smak.Najbardziej mi pasowała taka,którą sama zrobiłam mieląc kaszę gryczaną w młynku.Pozdrawiam w ponury listopadowy dzień. Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bliny brzmią apetycznie! Ooo, a ja mam taki 'antyczny' młynek na korbkę, ale nie wiem czy działa jeszcze, bo to prawdziwy staroć. Dostałam go kiedyś w prezencie.
      U nas nawet słonko świeci, więc ślę Ci słoneczne buziaki!:))

      Usuń
  2. Mój mąż zrobił kiedyś crêpe, ale ze względu na specyficzny smak mąki gryczanej smakowały nam tak sobie ;) Jednak trzeba być fanem gryki, a my nie jesteśmy. Ale na pewno chciałabym spróbować oryginalnych francuskich crêpes :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Te prawdzie najbardziej lubię z czekoladą. Raz byliśmy z lubym w creperii w Warszawie i były smaczne:)
      Buziaki!:))

      Usuń
  3. bardzo chętnie wypróbuje ten przepis!
    obserwuje :)
    https://milentry-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:)Witam w gronie obserwatorów!
      Pozdrowienia:))

      Usuń
  4. Sorry, nie znoszę zapachu gryki. Mam uraz z dzieciństwa. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi, rozumiem Cię, ja też z dzieciństwa mam uraz np. do kaszy manny:)
      Buziaki!:))

      Usuń
  5. Naleśniki bardzo lubię i dzięki Tobie będę miała nowy pomysł na posiłki, te gryczane są takie inne, a wyglądają bardzo apetycznie. Muszę jeszcze nabyć stosowną mąkę. Na razie mam jedynie pszennej jedną torebkę, całkowity minimalizm, bo boję się moli spożywczych:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są fajne w smaku. Ja mam mąkę w metalowym pojemniku, a drugą foliowej torbie trzymam:D
      Buziaki!:))

      Usuń
  6. Nigdy takich nie robiłam! Polecę jutro po mąkę gryczaną i w weekend zrobię! ^_^ Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, daj znać, jak Ci smakowały!:)
      Buziaki!:))

      Usuń